4gamers.be

Sniper Elite 3

Door rafbanaan, 01-07-2014 08:30

Zand in de ogen strooien in Sniper Elite III


Met Sniper Elite V2 wist ontwikkelaar Rebellion de serie weer op de kaart te zetten en dat wil men nu verder doen op de nieuwe consoles. Sniper Elite III is één van de weinige titels tegenwoordig die nog over de Tweede Wereldoorlog gaan, zeker als shooter, maar samen met Wolfenstein: The New Order probeert het de periode weer op de kaart te zetten.

Karl Fairburne is ondertussen een veteraan geworden op het vlak van oorlogsvoering en dus mogen wij weer onze vaardigheden bovenhalen om te laten zien dat wij de ideale man zijn om aan het Afrikaanse front doelwitten uit te schakelen. In Tobroek begint het avontuur met een Duitse aanval, een tutorial die ons een volleerd sniper moet maken. Uiteindelijk moeten we er vooral alles aan doen om een Duits geheim project te kelderen in een singleplayer die zich volledig in Afrika afspeelt. Toch hebben we afwisselende omgevingen ter onzer beschikking en heeft de ontwikkelaar er vooral voor gezorgd dat we een redelijk groot speelterrein krijgen. Dit brengt als voordeel mee dat we veel mogelijkheden krijgen over hoe we onze missies willen aanpakken. Mogelijkheden betekenen natuurlijk ook dat je keuzes moet maken, wat soms een moeilijker parcours oplevert dan je misschien zelf had gehoopt.

Sniper Elite III screenshot

Om vijanden makkelijker te spotten kan je gebruikmaken van een verrekijker, waarmee je silhouetten kan activeren van die vijand. Net zoals bij vele andere games wil dat zeggen dat je vanaf dan steevast op de hoogte blijft van waar die vijand zich bevindt. In totaal kan je wel maar 8 mensen op deze manier "taggen". Een oude getrouwe uit Sniper Elite V2 is de X-ray cam, al wordt 'ie nu wat verbeterd en voelt het nog beter om een kogel te volgen die vervolgens iemands kinderwens aan flarden schiet. In Sniper Elite III zijn ook voertuigen niet meer veilig voor deze cam, al kan je in de opties zelf kiezen of je hem nu wil uitschakelen of niet.

Gamers worden graag beloond en dat doet deze game ook, want voor alle acties krijg je punten. Hoe moeilijker de actie, hoe meer punten. Schiet je iemand van heel ver neer, dan is dat uiteraard meer waard dan iemand van vlakbij ombrengen. Geraak je met je punten aan hogere rangen, dan krijg je nieuwe wapens en gadgets. Zo kan je nieuwe sluipschuttersgeweren, submachine guns, mijnen, granaten of zelfs wapenonderdelen vrijspelen. 

Sniper Elite III screenshot

Jammer genoeg is de AI nog niet meteen heel sterk meegeëvolueerd in deze Sniper Elite III. Hij is al beter dan in de vorige game, maar we blijven zitten met een aantal ergernissen. Vijanden langs achter besluipen blijft behoorlijk eenvoudig. Je kan nog steeds bijzonder dicht komen vooraleer het toekomstige slachtoffer of diens vrienden je zelfs zullen opmerken. Hogere moeilijkheidsgraden lossen dit enigszins op, maar niet helemaal, want zelfs op Sniper Elite bleef het vaak gebeuren. Het tegenovergestelde is dan weer waar voor de voorkant, want dan word je quasi ogenblikkelijk gespot. Dat botst dan weer met het feit dat ze ook allemaal aan geheugenverlies lijden en je ook weer quasi onmiddellijk vergeten zijn.

Een sluipschutter wil natuurlijk niet opvallen en liefst in stilte werken, wat ervoor zorgt dat je best aandacht afleidt met zaken als je zelf wil toeslaan. Door gebruik te maken van geluidmakende elementen in de omgeving hou je de vijand langer voor de gek. Anders zullen ze je bij herhaalde schoten wel degelijk weten te vinden, omdat er niks hen kan afleiden. Eenmaal gespot is ook iedere vijand op de hoogte, wat niet meteen eerlijke verhoudingen oplevert. Gelukkig treedt hier ook snel geheugenverlies op en is alles kort nadien weer koek en ei.

Sniper Elite III screenshot

Wie de singleplayer niet alleen wil doen, kan hulp inroepen via de co-op. Dat maakt dat je eigenlijk alles met zijn tweetjes kan doen en dat beperkt zich niet tot de singleplayer, want dat is ook in 2 andere modi mogelijk (Survival en Overwatch). De ene stuurt de ene golf aan vijanden na de andere op je af, telkens vanuit andere invalshoeken, waardoor je dus steeds van locatie moet veranderen om veilig te zitten. Overwatch laat één iemand sluipschutter zijn, terwijl de andere doelwitten moet aanduiden. Samenwerking is hier bijzonder belangrijk. Uiteraard kan je ook gewoon multiplayer spelen tegen andere spelers (12 maximaal) in modi die ook al in de vorige game aanwezig waren.

Grafisch ziet Sniper Elite 3 er zeker niet slecht uit. We waren zelfs een beetje verrast toen we het spel voor het eerst hadden opgestart. De omgevingen stralen echt sfeer uit en zitten vol kleine details. De animaties van de wapens en de personages zijn ook van topkwaliteit en zijn niet meteen voer voor opmerkingen. Ook qua geluid klinken de wapens allemaal realistisch en de dialogen zijn degelijk. Nadeel bij (vooral de submachineguns) is dat de hit detection niet altijd even accuraat lijkt te zijn. Als je een vijand van dichtbij aanpakt, lijken sommige kogels precies te "verdwijnen". Het feit dat je ook niet meteen een degelijke melee-aanval hebt voor een frontale aanval, kan voor ergernis zorgen.

Conclusie

Sniper Elite 3 weet goed verder te bouwen op zijn voorganger, maar laat opnieuw de steek vallen bij de AI. We hadden gehoopt dat de ontwikkelaar zich hier wat meer op had toegespitst, want voor de rest is Sniper Elite 3 een degelijke titel. Je komt zeker niet bedrogen bij deze titel, al moet je wel een aantal nadelen opzij kunnen zetten.

Positief

  • Grotere omgeving met meer mogelijkheden
  • Uitbreiding X-Ray cam
  • Afrikaanse setting
Score
77/100

Negatief

  • Precisie SMG's
  • Geen degelijke melee-aanval
  • Hoofd van AI zit vol zand
Grafisch
80%
Geluid
75%
Fun
78%
Gameplay
70%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.