4gamers.be

Farming Simulator 2013

Door rafbanaan, 24-03-2013 00:10

Akkerdjie in Farming Simulator 2013

[Gespeeld op pc]


Niet iedereen krijgt de kans om zich eens te laten gaan als (echte) boer in het dagelijkse leven. Om deze leemte te vullen, voorziet ontwikkelaar Giants Software elk jaar een nieuwe telg in de Farming Simulator-familie. Farming Simulator 2013 is al een tijdje uit, maar we willen jullie deze niet onthouden en daarom voorzien we een recensie van hoe wij op de akkers hebben liggen ploegen.

Een verhaal moet je niet echt verwachten in het spel. Je start een boerderij op in Hagenstedt en vanaf dan krijg je vrij spel. Op je boerderij vind je reeds een aantal tractoren en hulpstukken terug die je kan gebruiken en verder beschik je over een startkapitaal om nieuw materiaal te kunnen aankopen. Als beginpunt werd de akker reeds beplant met graan en kan je dus meteen gaan oogsten. Niet duidelijk hoe, dan kan je uiteraard de tutorial even doorploegen (heb je hem?).  Op de map zal je ook verschillende icoontjes tegenkomen met een "?". Deze icoontjes geven je wat meer uitleg bij nieuwe winkels, bedrijven, benodigdheden en meer. Zo kan je bijvoorbeeld terugvinden waar je je tractor kan bijvullen met benzine, het graan na de oogst kan opbergen of welke akkers te koop staan.

Farming Simulator 2013 screenshot

Om je boerderij draaiende te houden, moet je natuurlijk geld verdienen en dat doe je op twee manieren. Ten eerste is er de traditionele manier waarbij je de akkers gaat bewerken. Nadat de oogst is gelukt, ga je deze verkopen en start je de hele cyclus weer opnieuw. Er is ook een tweede mogelijkheid om de afwisseling wat te vergroten. Zo zal je geregeld opdrachten binnenkrijgen waar je een specifiek bedrag voor kan vangen. Zo kan het zijn dat je het gras moet gaan maaien of drank moet leveren aan een winkel.

Voor je een opdracht accepteert, moet je natuurlijk zeker zijn dat je beschikt over het benodigde materiaal, want de opdrachten zijn niet opgesteld naar gelang het materiaal waarover je beschikt. Een nadeel aan deze opdrachten is ook dat je ze moet voltooien binnen een tijdslimiet. Op zich geen probleem, maar we kregen het gevoel dat je met momenten zeer snel moest handelen om het te kunnen uitvoeren. Een verkeerde weg inrijden om de eindbestemming te bereiken, leidt al heel snel tot een mislukte opdracht.

Besluit je je akkers vol te planten, krijg je verschillende zaden om te gebruiken. De werkwijze is de werkwijze veelal dezelfde. Zaaien, sproeien en dan oogsten. Bij deze laatste stap begint de pret eigenlijk, want nu kan je de grotere machines gebruiken.  Genoeg gehad van de akkers, dan kan je natuurlijk ook je kippen gebruiken om eieren te verzamelen, die je nadien kan verkopen aan een lokale winkel.

Farming Simulator 2013 screenshot

Je zuurverdiende centjes kan je gebruiken om je boerderij te voorzien van nieuwe tractoren, machines en hulpstukken. Nieuw materiaal koop je in de plaatselijke winkel voor een stevig bedrag. Je kan ook gebruikmaken van de online catalogus, maar je zal op het einde nog altijd naar de winkel moeten rijden om je nieuw onderdeel af te halen. Zie wel dat je het juiste onderdeel koopt, want je wil niet zoals het Belgisch leger met zaken zitten die niet passen bij andere zaken. Je kan het wel terug verkopen, maar dan ben je wel sowieso de helft van je geld kwijt.

Indien je het werk van de verschillende akkers niet meer aankan, kan je zonder problemen volk inhuren om een bepaalde taak uit te voeren. Je betaalt ze per uur en ze voeren enkel het werk uit waar je ze voor aannam. Als hun taak afgerond is, trappen ze het ook meteen weer af.

Farming Simulator 2013 geeft je ook de mogelijkheid om mods van andere spelers te downloaden. Zo kan je een nieuwe map downloaden of nieuwe hulpstukken voor je tractoren. De verschillende modificaties kosten je niks, dus als je zelf niet creatief bent of gewoon geen zin hebt, kan je hier gewoon veel nieuwe zaken terugvinden.

Farming Simulator 2013 screenshot Farming Simulator 2013 screenshot

Om de ervaring uit te breiden vind je in de titel voor het eerst een co-op terug. Hierin zal je moeten samenwerken om de boerderij draaiende te houden. De taken zijn eenvoudiger te verdelen, maar je moet ook wel meer middelen hebben om allebei aan het werk te kunnen gaan. Goed plannen en afspreken is dus de boodschap.

Om al je informatie makkelijk bij te houden, bezit je over een PDA. Het toestel dient als map, als raadpleging van het weer en om statistieken te bekijken. Zo weet je hoeveel producten net zullen kosten en kan je je persoonlijke stand van zaken zien om zo de nodige beslissingen met wat inzicht te kunnen maken.

Visueel ziet Farming Simulator 2013 er niet echt spectaculair uit. Geen 'fancy' effectjes of omgevingen die je doen wegdromen. De tractoren en je hulpstukken zijn echter wel allemaal tot in de puntjes afgewerkt. Het kleinste detail van een tractor kan je waarnemen, dus hier kunnen we de ontwikkelaar enkel voor feliciteren.

De soundtrack zorgt voor een rustig sfeertje, perfect om boer te spelen. Daarnaast klinken de verschillende voertuigen realistisch, net zoals de besturing van de toestellen. Niet iedere tractor rijdt hetzelfde, als is het wel een nadeel dat de physics met momenten vreemd uit de hoek komen. Zo werden we met momenten in de lucht gekatapulteerd wanneer we met een band het trottoir raakten. Naar een hulpstuk rijden, moet je dan ook zeer voorzichtig doen, want voor je het weet, vliegt het ettelijke meters weg omdat je een kleine verkeerde beweging doet.

Conclusie

Farming Simulator 2013 is eentje voor de absolute fans van de reeks. Je kan je volledig uitleven in de campagne en wanneer je met enkele vrienden een bedrijf draaiende wil houden, kan je met enkele muisklikken een co-op opstarten.

Positief

 • Co-op
 • Andere opdrachten...
 • Uitgebreid assortiment
Score
71/100

Negatief

 • Niet voor beginners
 • ... waar je veelal te weinig tijd voor krijgt
 • Physics
Grafisch
70%
Geluid
70%
Fun
76%
Gameplay
67%

Reacties

 • waltergoris

  Een tractor die rijdt op benzine, dat is een kostelijke grap. Mazout is al heel wat aannemelijker hoor.
  Leuke review om te doorploegen, niet echt uitgebreid want het spel biedt zoveel meer dan hier aangehaald is.
  Bij de negatieve puntjes staat dat het niet voor beginners is. Wat wordt hiermee bedoelt?

  edit: Het is nog vroeg op de dag, een mooi geformuleerde reactie heb ik hier niet geplaatst zo te zien. Toch leuk dat dit spel hier ook eens besproken wordt.

  Reactie aangepast door waltergoris om 2013-03-24 om 10:30

  • Geplaatst op 2013-03-24 om 10:25
 • nks157 waltergoris

  Misschien dat het niet voor beginners is omdat je meteen in de game wordt 'gegooid'.
  Dus geen tutorial of iets als dat.

  • Geplaatst op 2013-03-24 om 11:51
 • ElGenitalGrande

  K'zit nog geen twee zinnen ver en t'is al van da

  "Om deze leemte te vullen ..."

  • Geplaatst op 2013-03-25 om 19:28
 • http://www.4gamers.be/profiel

  Всем привет! прикольный у вас сайт!
  Нашел сериальную базу кино: [b] Лучшие военные фильмы новинки смотреть онлайн [/b] [url=http://kinovalenok.tv/]http://kinovalenok.tv/[/url]
  Тут: самые лучшие фильмы фэнтези смотреть онлайн http://kinovalenok.tv/fentezi/ список 2019
  Здесь: [url=http://kinovalenok.tv/drama/]драма онлайн бесплатно в хорошем качестве[/url] Сериалы драмы отечественные 2018 список 2018
  Тут: [url=http://kinovalenok.tv/dokumentalnyy/]Лучшие документальные фильмы смотреть[/url] документальные фильмы онлайн в хорошем качестве список 2018
  Здесь: http://kinovalenok.tv/news/4705-obzor-boks-ofisa-ssha-14111611.html [b] Обзор бокс-офиса США (14.11—16.11) [/b]
  Здесь: http://kinovalenok.tv/uzhasy/3478-mutanty-2-mimic-2-2001.html

  • Geplaatst op 2018-11-26 om 22:12
 • http://www.4gamers.be/profiel

  Приветствую! прикольный у вас сайт!
  Нашел хорошую базу кино: [b] лучшие новинки кино онлайн [/b] [url=http://kinovalenok.tv/]http://kinovalenok.tv/[/url]
  Тут: [url=http://kinovalenok.tv/otechestvennyy/]смотреть лучшие отечественные фильмы[/url] отечественные фильмы онлайн бесплатно в хорошем качестве рейтинг 2019
  Тут: приключения смотреть онлайн бесплатно в хорошем качестве http://kinovalenok.tv/priklyucheniya/ рейтинг 2018
  Тут: фильмы 2019 смотреть хорошем бесплатно онлайн новинки http://kinovalenok.tv/novinki/ список 2018
  Тут: http://kinovalenok.tv/8730-tretiy-sezon-tvin-piksa-vyydet-ne-ranshe-2017-goda.html [b] Третий сезон «Твин Пикса» выйдет не раньше 2017 года [/b]
  Здесь: [url=http://kinovalenok.tv/6931-odnazhdy-v-rostove-2012.html] Смотреть Однажды в Ростове (2012) онлайн бесплатно [/url] [b] Однажды в Ростове (2012) [/b]

  • Geplaatst op 2019-03-31 om 23:35

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.