4gamers.be

The Testament of Sherlock Holmes

Door Dae Jim, 05-10-2012 00:04

Speurneusje in The Testament of Sherlock Holmes
 

Je mag aan bijna iedereen vragen om een lijstje van vijf detectives op te noemen en Sherlock Holmes zal daar zeker bij zitten. Het is dan ook een hele eer voor ontwikkelaar Frogwares dat ze al sinds 2002 bezig zijn met Sherlock Holmes-games.  Met The Testament Of Sherlock Holmes brengen ze een nieuwe zoektocht vol puzzels en een sterk verhaal.

[Getest op Xbox 360]

The Testament Of Sherlock Holmes begint met drie kinderen die aan het rondneuzen zijn op zolder. Eén van de kleine deugnieten merkt een poppenkast op met twee poppen die we al snel herkend hadden, namelijk Sherlock Holmes en zijn kompaan Watson. Ze vinden ook een dagboek dat verstopt was in een kist. Dit dagboek is door Watson geschreven en gaat over zijn avonturen met zijn beste vriend Sherlock. De oudste van de drie kinderen begint direct met het voorlezen van het dagboek en zo is het duidelijk dat het verhaal voortkomt uit dat dagboek. In het verdere verloop van het spel kom je regelmatig terug naar de kinderen, iets wat een beetje storend werkt omdat het weinig tot niets bijbrengt. Deze cutscenes duren gelukkig nooit lang zodat je snel weer verder kunt met het onderzoeken en oplossen van puzzels.

The Testament of Sherlock Holmes screenshot The Testament of Sherlock Holmes screenshot

The Testament Of Sherlock Holmes is een Point & Click game, een genre dat jammer genoeg een beetje aan het uitsterven is. Dankzij de uitgebreide tutorial leer je snel wat het doel van het spel is. Het begint met een diefstal van een dure parelketting, Sherlock heeft onbegrijpelijk snel door hoe de ketting ontvreemd is en legt het rustig uit aan Watson. Je loopt in een 3D-wereld waar je Point en Click-gewijs voorwerp na voorwerp onderzoekt. Je weet welk voorwerp je kan onderzoeken of behandelen omdat er een vergrootglas boven zweeft. Wanneer je iets succesvol onderzocht hebt, verandert het icoontje naar een groene kleur. Het is wat ons betreft een uitstekende tutorial waar andere games wat van kunnen leren.

Jij speelt voornamelijk als Sherlock Holmes en soms als Watson. Ongeveer in het midden van het spel krijg je ook de kans om eens iets helemaal anders te spelen maar dat zul je zelf maar moeten ontdekken. Verwacht echter geen unieke gameplay want wie je ook bestuurt, de spelervaring blijft in principe compleet hetzelfde. Het verhaal zit vol met onverwachte plots en is fantastisch goed gebracht.   Het is één van de weinige games die ons echt heeft doen afvragen of we niet met een slechterik zaten te spelen. We willen natuurlijk niet teveel van het verhaal prijsgeven, maar op bepaalde momenten in het spel zul je echt twijfelen of Sherlock wel goede bedoelingen heeft. Het is dan ook boeiend om de relatie tussen Sherlock en Watson te volgen, waarbij ook Watson niet anders kan dan de loyaliteit van Sherlock te betwisten. Voor gamers die de vorige game 'Sherlock Holmes versus Jack The Ripper' gespeeld hebben zitten er leuke conversaties tussen met oude bekenden. We kunnen dus zeker een dikke pluim aan Frogwares geven voor het erg goed uitgewerkte verhaal. Bijzonder jammer is wel dat de stemacteurs bij momenten slecht zijn, heel slecht! De hoofdpersonages vallen nog wel mee maar de rest is echt van een 'ik lees het af’-kwaliteit. Tijdens het spelen zul je ook merken dat het detectiveduo dikwijls hetzelfde zal zeggen.

The Testament of Sherlock Holmes screenshot The Testament of Sherlock Holmes screenshot

Om eerlijk te zijn is het verhaal vooral een manier om van de ene naar de andere puzzel te gaan en daar komt bovendrijven waar The Testament Of Sherlock Holmes echt moeilijk is. Je hebt gemakkelijke puzzels waarmee je sloten moet openen door een juiste vorm te geven aan een haarschuivertje. Er zijn ook puzzels die je algemene kennis testen met schaken of rekensommen. En dan heb je de teringmoeilijke puzzels waar je echt uren vast mee kunt zitten. Gelukkig heeft de ontwikkelaar wel een manier gegeven waardoor je sommige puzzels kunt skippen. Maar als je zoals ons bent en je eergevoel hoog wil houden, gebruik je die mogelijkheid simpelweg niet. Wij hadden wat moeite bij drie puzzels, vooral eentje waar je  wat kennis van Romeinse cijfers moet hebben. Het leukste was een puzzel waarmee je een papiertje correct moet vouwen zodat je een volledige tekening kunt zien.  Het spel is dus zeker niet voor de jongsten omdat het veel te moeilijk is.

Een van de mindere aspecten aan The Testament Of Sherlock Holmes zijn de soms lelijke spelwerelden. Ze hebben soms erg veel detail, maar het ziet er allemaal wat outdated uit. Als je in Londen rondloopt is er erg veel pop-up en wat betreft animaties lopen ze bij Frogwares ook jaren (generaties) achter. Het moet wel gezegd worden dat ze hun best hebben gedaan met het beschikbare budget. Alles is erg sfeervol, realistisch en duidelijk. Vooral het duidelijke is belangrijk zodat je niet achter bepaalde onvindbare voorwerpen moet zoeken. Er is ook veel variatie in de locaties die je bezoekt: een verlaten pretpark, een kerkhof en verschillende huizen van rijke of arme mensen. Het is duidelijk dat dit een game is dat niet veel middelen had voor de ontwikkeling maar wat ze dan toch nog bereikt hebben is een proficiat waard.

The Testament of Sherlock Holmes screenshot The Testament of Sherlock Holmes screenshot

Met low-budget games heb je in de meeste gevallen wel wat glitches en bugs en dit is met Sherlock Holmes niet anders. Zo zit er een vervelende bug in wanneer je een deur opent en je er niet onmiddellijk door kunt lopen. Eerst moet je jezelf omdraaien met je personage en dan kun je pas door de deur. In sommige gevallen lukt het zelfs totaal niet om een deur te openen en moet je verschillende keren proberen vanuit alle mogelijke hoeken. Deze momenten zijn er niet al teveel dus blijft het allemaal best wel meevallen.

Conclusie

Als je een puzzelfan bent is The Testament Of Sherlock Holmes echt een game voor jou: er zitten aartsmoeilijke puzzels tussen die echt voldoening geven als je ze eindelijk volbracht hebt. Het is er duidelijk aan te zien dat het een low-budget spel is maar dat wil niet zeggen dat het daardoor niet leuk om spelen is. The Testament Of Sherlock Holmes is ietsje goedkoper in de winkel dan andere games en hiervoor krijg je ongeveer zever uur speeltijd en wat avatar awards.

Positief

  • Uitdagende puzzels
  • Onverwacht en goed gebracht verhaal
Score
67/100

Negatief

  • Grafisch wat achterhaald
  • Enkele vervelende bugs
Grafisch
53%
Geluid
52%
Fun
75%
Gameplay
75%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.