4gamers.be

Might & Magic: Clash of Heroes (XBLA)

Door Goofus, 05-04-2011 00:30

Het valt niet te ontkennen dat het succesverhaal van de Nintendo DS voor het overgrote deel te danken is aan topgames uit eigen stal. Toch wisten er ook nog een aantal andere games en genres zich te bewijzen op dit platform. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de strategische puzzel-rpg’s, met Puzzle Quest: Challenge of the Warlords als één van de meest in het oog springende titels. Een andere spel dat een bijzonder geslaagde mix van tactiek, puzzelen en rpg-elementen wist neer te zetten is Might & Magic: Clash of Heroes. De verslavende gameplay die Ubisoft met deze game naar Nintendo’s handheld bracht, komt - na Puzzle Quest - nu ook naar Xbox Live Arcade en PlayStation Network.

Lekkere cocktail

De Might & Magic-franchise heeft een rijk verleden, gevuld met vele diepgaande rpg’s. In 2009 leek Clash of Heroes een experiment te zijn om de reeks met een nieuwe formule en frisse gameplay ook toegankelijk te maken voor het traditionele Nintendo-publiek. Hoewel de setting van de game verweven is in het Might & Magic-universum, hoef je de achtergrond van de eerdere titels niet te kennen om het verhaal volledig te kunnen volgen. Ondanks de totaal verschillende spelervaring die deze Clash of Heroes brengt, blijkt de game allerminst een zwak broertje in een gelauwerde franchise te zijn.

Net zoals de eerder vermelde Puzzle Quest-games heeft Clash of Heroes kenmerken van een heleboel uiteenlopende genres. Het verhaal dat je beleeft en het ingebouwde leveling- en itemsysteem hebben alles in zich wat je zou verwachten van een uit de kluiten gewassen rpg. Het turn-based gevechtssysteem vereist het strategisch inzicht dat je aan de dag moet leggen bij het spelen van een strategy-game en de gevechten zelf ontplooien zich tot een tactisch steekspel dat steunt op stevige puzzelelementen. Het bij elkaar gooien van een aantal verschillende smaakjes is niet zo moeilijk, maar het is nu eenmaal een feit dat je dan veel vaker een misselijkmakende troep bekomt dan een lekkere cocktail. In het geval van Clash of Heroes voor de DS bracht ontwikkelaar Capybara Games toch eerder het laatste op de plank, en met de komst naar de Xbox 360 en PlayStation 3 lijkt er alleen nog een papieren parasolletje en een vuurwerkstokje aan die op zich al pittige cocktail toegevoegd te zijn.

Twintig uren spelplezier over vijf verhaallijnen

Het verhaal dat de DS-versie zo meeslepend en innemend maakte, heeft de vertaling naar het grote scherm helemaal doorstaan en zelfs een mooie HD-opsmuk gekregen. Hoewel de game op de handheld al zeker geen lelijke titel was, zien de levendige kleuren, de vloeiende animaties en het frisse design er geweldig gelikt uit op je beeldscherm. Might & Magic: Clash of Heroes speelt zich 40 jaar voor de gebeurtenissen in Heroes of Might & Magic V af. De game bestaat in totaal uit vijf campagnes in de verschillende regio’s van de fantasywereld van Ashan. In elk van de gebieden controleer je een andere held. Deze moedige strijders zijn eigenlijk de jeugdversies van de helden van de eerder genoemde Heroes of Might & Magic V en gaan elk op pad in een apart verhaal met als doel om hun wereld te bevrijden van een onwezenlijk kwaad. In totaal belooft Ubisoft meer dan 20 uren spelplezier over de vijf campagnes samen, wat best mooi is voor een digitale avonturengame. In de spelwereld beweeg je over een kleurrijke map van knooppunt naar knooppunt om zo je uiteindelijke doel te bereiken.

Wanneer je in aanraking komt met vijanden, wordt het beeld op de spelwereld vervangen door een spelbord dat ingedeeld is in twee zones. De troepen onder jouw commando bevinden zich op de onderste helft, terwijl je tegenstander zijn of haar manschappen op het bovenste scherm verzamelt. Het is de bedoeling om elk om beurt de pionnen op het bord te verplaatsen en er drie van dezelfde kleur op te lijnen. Door een horizontaal lijntje te vormen bouw je een muur, terwijl het bouwen van een verticale drie-op-een-rij resulteert in een aanval op de tegenstander. Elke speler heeft de opdracht om de achterlijn van het spelbord te verdedigen. Wanneer een aanval wordt uitgevoerd, wordt die in eerste instantie opgevangen door de troepen die recht voor het aanvallende drietal staan. Met wat overblijft van de charge wordt de achterlijn, die een aantal hitpoints heeft dat afhankelijk is van de level van de speler, beschadigd. Wanneer een speler geen hitpoints meer over heeft, is het gevecht afgelopen.

Speciale moves

Met dit mechanisme wordt doorheen de hele game gespeeld met alternatieve elementen, zoals andere types strijdkrachten waaronder de ‘Elite’- en ‘Champion’-eenheden. Deze troepen zijn, in tegenstelling tot de basiseenheden, beperkt in aantal en hebben speciale mogelijkheden. Achter Elitetroepen moet je twee basistroepen van dezelfde kleur scharen, terwijl de grotere Champion-eenheden in totaal twee rijtjes van twee troepen achter nodig hebben om in actie te schieten. Daarnaast kan je ook nog aanvallen van vechters met dezelfde kleur met elkaar linken of fusies maken van twee aanvallen die zich achter elkaar op het spelbord bevinden. Het duurt niet lang eer je dit gevechtssysteem begrijpt en vlot tegenstanders de pan in hakt, mede dankzij een goede in-game tutorial, maar je zal wel even zoet zijn om alle finesses tot in de puntjes te beheersen en ook de moeilijkste sidequests naar je hand te zetten.

Daarbij komt zoals gezegd ook heel wat strategie en planning bij kijken, want voor elk gevecht kan je kiezen uit een heleboel verschillende strijdkrachten die doorheen het verhaal vrijgespeeld worden, een beperkt aantal Elite- en Champion-strijders en accessoires die verschillende aspecten van de gameplay kunnen beïnvloeden. Naast de elementen die al in de DS-versie zaten ingebouwd, werden heel wat toevoegingen en tweaks uitgevoerd om het geheel ook aantrekkelijk te maken voor wie Clash of Heroes op Nintendo DS al heeft kapotgespeeld.

Naast alle wijzigingen in de singleplayer-verhaalmodus werd ook de multiplayer stevig onder handen genomen. Spelers zullen lokaal of online aan de slag kunnen gaan met een aantal helden die elk over unieke eigenschappen en mogelijkheden beschikken. Hoewel we de multiplayer nog niet in actie zagen, lijkt er op zijn minst een groter potentieel in te zitten dan op de handheldversie. Er zijn een online en offline 1v1 en 2v2 coöperatieve spelmodus voorzien, waarin je de technieken die je oppikt in de singleplayer campagne kan gebruiken om je vrienden een lesje te leren in tactiek en speldoorzicht. 

Conclusie

Met Might & Magic: Clash of Heroes brengt Ubisoft een handheld-topper naar enkele nieuwe platformen, wat op zich al genoeg is om onze interesse op te wekken. Ook voor wie de originele versie al heeft platgespeeld, belooft het herontdekken van deze strategische puzzel-rpg de moeite waard te zullen zijn dankzij een mooie HD-opsmuk, enkele weldoordachte gameplay-tweaks en een multiplayer die zeker potentieel heeft. We kijken alvast uit naar de release later dit jaar.

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.